Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Προσωρινή εκτόνωση στην κρίση στρατού-Ερντογάν

Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Τρίτη 10 Αυγούστου 2010
Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ
Η ανακοίνωση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ότι στην ηγεσία του επιτελείου τους τοποθετείται ο στρατηγός Ιζίκ Κοζανέρ επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η συμφωνία κυβέρνησης και στρατού για τις προαγωγές αποτελεί προσωρινή μόνον εκτόνωση της μεταξύ τους έντασης, καθώς σε ένα χρόνο ο Κοζανέρ θα παραιτηθεί.
Η προαγωγή του Κοζανέρ επιτεύχθηκε μετά τη συμφωνία Ερντογάν - στρατού στο όνομα του διαδόχου του στην ηγεσία του Στρατού Ξηράς, που είναι ο στρατηγός Τσεϊλάνογλου. Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός Ερντογάν δήλωσε στα ΜΜΕ: «Δεν πρόκειται να κουνάμε συγκαταβατικά το κεφάλι μας σε οποιονδήποτε συναντάμε στον δρόμο μας. Χρησιμοποιήσαμε την εξουσία που έχουμε στη διάθεσή μας». Η άρνηση του Ερντογάν να δεχτεί την προαγωγή του στρατηγού Ιγκσίζ στην ηγεσία του Στρατού Ξηράς ήταν μια ανατροπή παλιάς πρακτικής, που ήθελε την κυβέρνηση να μην προβάλλει βέτο στις προαγωγές των αξιωματικών. Ο Ερντογάν δεν είναι καθόλου συμπαθής στις τάξεις του στρατού επειδή είναι ισλαμιστής. Ο στρατός θεωρεί εαυτόν υπερασπιστή του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού πολιτεύματος και από το 1960 έχει ρίξει τρεις κυβερνήσεις.
Ο Κοζανέρ είναι από τους ακραιφνείς οπαδούς του κοσμικού κράτους, αλλά συνταξιοδοτείται του χρόνου και όχι σε τρία χρόνια, όπως είναι κανονικά η θητεία του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα χρόνο θα υπάρχει πάλι έδαφος σύγκρουσης στρατού - κυβέρνησης. Ετσι κι αλλιώς, η Τουρκία μπαίνει σε κρίσιμη πολιτική περίοδο. Σε ένα χρόνο, τον ερχόμενο Ιούλιο, θα έχει εκλογές, ενώ το Δεκέμβριο αρχίζουν οι δίκες των κατηγορουμένων για την υπόθεση «Βαριοπούλα», που φέρεται να είναι συνωμοσία του στρατού για να ρίξει την κυβέρνηση Ερντογάν. Τον Σεπτέμβριο θα γίνει δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Πάνω από 400 άτομα στην Τουρκία -ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, διανοούμενοι και στρατιωτικοί- αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.
Ο Κοζανέρ δεν έχει κάνει καμία δήλωση για την υπόθεση «Βαριοπούλα». Αυτό διευκόλυνε στρατό και Ερντογάν να συμφωνήσουν στο όνομά του. Οι δηλώσεις του στο εξής θα περνούν από ψιλό κόσκινο. Ο Κοζανέρ, ηλικίας 65 ετών, ήταν αρχηγός του Στρατού Ξηράς τα δύο προηγούμενα χρόνια. Νωρίτερα ήταν αρχηγός της Στρατιωτικής Ακαδημίας και διοικητής των τουρκικών δυνάμεων στην κατεχόμενη Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου