Ξένοι επιχειρηματίες στηρίζουν τη μεταμόρφωση της βάσης στο Τιβάτ
The New York Times
«Είναι ωραιότερο από το Σεν Τροπέ», αναφώνησε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουγκάνοβιτς, αντικρίζοντας τα υπερπολυτελή σκάφη δεμένα στο Τιβάτ, έναν μικρό κόλπο στην Αδριατική Θάλασσα. Αυτό, βέβαια, δεν ήταν ακριβές, αλλά εάν ο κύριος Τζουγκάνοβιτς και οι ξένοι επιχειρηματίες που τον στηρίζουν υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, το Τιβάτ θα μεταβληθεί σε νέα παιδική χαρά για τους υπερπλούσιους της υφηλίου και συνάμα θα γίνει «βιτρίνα» της προσπάθειας του Μαυροβουνίου να ενταχθεί στην Ε.Ε.
Ο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός, που είναι και πρόεδρος της υπηρεσίας προώθησης επενδύσεων του Μαυροβουνίου, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οποιοσδήποτε επενδύσει μισό εκατομμύριο ευρώ στη χώρα θα αποκτήσει αυτόματα και την υπηκοότητα.
Το 2009 ο πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, ο μεγιστάνας Τακσίν Σιναουάτρα που κατηγορείται για διαφθορά στην πατρίδα του, έστησε στη χώρα το καινούργιο του σπιτικό. Προφανώς ο δισεκατομμυριούχος που οραματίστηκε τη μετατροπή της ναυτικής βάσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας σε Μονακό, ο Καναδός δισεκατομμυριούχος Πίτερ Μανκ, είναι πανευτυχής. Αλλωστε επένδυσε 200 εκατ. ευρώ στο Πόρτο Μοντενέγκρο.
Ο κύριος Τζουγκάνοβιτς, μιλώντας σε πολιτικούς και επιχειρηματίες στην τελετή που διοργανώθηκε για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του κατασκευαστικού προγράμματος στο Τιβάτ, υποσχέθηκε ότι «το Μαυροβούνιο θα γίνει ένας από τους πιο διακεκριμένους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου». Το Μαυροβούνιο διαθέτει 670 χιλιάδες κατοίκους και είναι ένα υπέροχο συνταίριασμα της στεριάς και της θάλασσας.
Σκληρή κριτική
Η προσπάθεια του πρωθυπουργού του όμως να εκμεταλλευτεί οικονομικώς τις φυσικές ομορφιές της χώρας δέχθηκε σκληρή κριτική. «Η χώρα πωλείται», υποστηρίζει ο Βάνια Κάλοβιτς, ο οποίος ηγείται οργάνωσης που συνεργάζεται με τη Διεθνή Διαφάνεια. «Το Μαυροβούνιο πωλεί ό,τι έχει και δεν γνωρίζω τελικά ποιο θα είναι το κέρδος του».
Η προσπάθεια του πρωθυπουργού του όμως να εκμεταλλευτεί οικονομικώς τις φυσικές ομορφιές της χώρας δέχθηκε σκληρή κριτική. «Η χώρα πωλείται», υποστηρίζει ο Βάνια Κάλοβιτς, ο οποίος ηγείται οργάνωσης που συνεργάζεται με τη Διεθνή Διαφάνεια. «Το Μαυροβούνιο πωλεί ό,τι έχει και δεν γνωρίζω τελικά ποιο θα είναι το κέρδος του».
Ο κύριος Τζουγκάνοβιτς τάσσεται υπέρ των επενδύσεων. Ο εταιρικός φόρος, όπως και ο φόρος εισοδήματος, είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, και το Κοινοβούλιο, σε μια προσπάθεια να ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη του Τιβάτ, μείωσε τον ΦΠΑ σε ορισμένη κατηγορία προϊόντων από 17% σε 7%, γεγονός που κατακεράυνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι οπαδοί της κυβέρνησης λένε ότι στον σημερινό κόσμο οι μικρές χώρες όπως το Μαυροβούνιο πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια.
Ομως η πρωθυπουργική θέση αποκαλύπτει τη «συμβίωση» και ανάμειξη επιχειρήσεων και πολιτικής, που χαρακτηρίζει τη χώρα, δημιουργώντας κατάλληλες συνθήκες για διαφθορά και «ύποπτες» συναλλαγές.
Ο Τζουγκάνοβιτς, λόγου χάρη, διαθέτει το 2,8% της First Bank, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας του Μαυροβουνίου, η οποία διασώθηκε από τη χρεοκοπία το 2008 χάρη σε ένα έκτακτο κυβερνητικό δάνειο ύψους 44 εκατ. ευρώ. Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν -όπως και άλλους βουλευτές- ότι συμπληρώνει τα προς το ζην με διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ο ίδιος, μάλιστα, παραδέχθηκε ότι το 1990 είχε συμμετοχή σε εταιρεία εμπορίας τσιγάρων, αλλά αρνήθηκε ότι έκανε οτιδήποτε παράνομο. Το 2005, Ιταλοί εισαγγελείς στη Νάπολη εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης εναντίον του κατηγορώντας τον ότι βρίσκεται στο επίκεντρο μιας επιχείρησης «συνεργασίας» με την ιταλική μαφία για το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Οταν το Μαυροβούνιο έγινε ανεξάρτητο, τα ιταλικά δικαστήρια αναγνώρισαν στον σημερινό πρωθυπουργό του διπλωματική ασυλία. Γι' αυτό και η ανάπτυξη του Τιβάτ είναι απαραίτητη στον Τζουγκάνοβιτς. Εάν τελικά το κάνει Σεν Τροπέ, θα αποδείξει διεθνώς ότι κερδίζουν οι επιχειρηματίες επενδύοντας χρήματα στο Μαυροβούνιο και κυρίως ότι αυτό μπορεί να γίνει τίμια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου