Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Επτά νέοι δικαστές από την Eulex στο Κόσοβο

Hμερομηνία : 24-08-10
Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) διόρισε επτά δικαστές που θα αναλάβουν καθήκοντα στο δικαστήριο της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου σε μία προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων που φθάνουν τις 20.000, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Eulex, Ρόι Ριβ.
Έχουμε συσσώρευση υποθέσεων. Αυτό έχει επίδραση στη ζωή των ανθρώπων στο βόρειο Κόσοβο, δήλωσε ο κ. Ριβ στο ραδιοφωνικό σταθμό της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, «Κόντακτ Πλους».
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Eulex τόνισε ότι η μη λειτουργία του δικαστηρίου στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα είναι πρώτα απ΄ όλα σοβαρό ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο κ. Ριβ εξήγησε ότι η Eulex προσπαθεί να συγκροτήσει δικαστικά συμβούλια, στα οποία θα μετέχουν Σέρβοι και Αλβανοί δικαστές και δικαστές της αποστολής της Ε.Ε. στο Κόσοβο.
Το δικαστήριο στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα δεν λειτουργεί πλήρως από τις 17 Μαρτίου του 2008, όταν μονάδες των διεθνών δυνάμεων εισέβαλαν στο κτίριο, στο οποίο πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας Σέρβοι εργαζόμενοι στο δικαστικό τομέα ζητώντας να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους.
Στη διάρκεια των επεισοδίων που ακολούθησαν σκοτώθηκε ένας Ουκρανός αστυνομικός, τραυματίστηκαν 64 αστυνομικοί της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK), 24 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR) και Σέρβοι διαδηλωτές.
Ο κ. Ριβ ανέφερε ότι τα προβλήματα λειτουργίας του δικαστηρίου στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα συνδέονται με την εύρεση ικανών δικαστών από τις τάξεις των Σέρβων του Κοσόβου και ατόμων αποδεκτών και από την Πρίστινα και από το Βελιγράδι και με τον τερματισμό των απειλών και των εκφοβισμών σε βάρος Σέρβων δικαστών.
«Οι απειλές δεν προέρχονταν από πολιτικά, αλλά από εγκληματικά στοιχεία που δεν επιθυμούν την επίλυση συγκεκριμένων ποινικών υποθέσεων. Η επιτυχία μας θα είναι να κατορθώσουμε να εξαλείψουμε αυτά τα εγκληματικά στοιχεία, καθώς η ζωή των πολιτών θα γίνει πολύ πιο εύκολη», ανέφερε ο κ. Ριβ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου