Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Οι αναλυτές λένε ότι δεν είναι πιθανή η απόσχιση της ΔΣ


Οι πολιτικοί αναλυτές λένε ότι η ρητορική υπέρ της ανεξαρτησίας, η οποία προέρχεται από τη Μπάνια Λούκα, μπορεί να κερδίσει ψήφους, αλλά να μην καρποφορήσει σύντομα.
Της Λιλιάνα Κοβάσεβιτς για τους Southeast European Times στη Μπάνια Λούκα-- 11/08/10

Παρόλο που η προεκλογική περίοδος εν όψει των εκλογών του Οκτωβρίου στη Βοσνία & Ερζεγοβίνη (Β&Ε) δεν έχει ξεκινήσει επισήμως, οι αρχές στη Δημοκρατία της Σέρπσκα ετοιμάζουν κάτι καυτό για τους ψηφοφόρους. Αναμένεται να προάγουν το θέμα ότι οι Σέρβοι είναι ευάλωτοι στη Β&Ε και μπορεί μια μέρα να αποσχιστούν από τη χώρα.
Ο πρωθυπουργός Μίλοραντ Ντόντικ, ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Ένωση Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (ΕΑΣΔ) αναζωογονεί την υπέρ της ανεξαρτησίας ρητορική που του χάρισε τη νίκη στις εκλογές του 2006 και την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή.
Το κίνητρο, λένε οι αναλυτές, είναι η πρόσφατη γνωμάτευση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης για το Κόσσοβο. Στις 22 Ιουλίου, το δικαστήριο είπε ότι η μονομερής διακήρυξη κυριαρχίας της Πρίστινα δεν παραβίασε το διεθνές δίκαιο.
Ο Βοσνιοσέρβος ηγέτης αρνείται ότι συνηγορεί υπέρ της απόσχισης, λέει όμως ότι θα μπορούσε τελικά να συμβεί κι αυτό.
"Η ατζέντα δεν είναι η απόσχιση της ΔΣ αλλά ο αγώνας για αναγνώριση" λέει. "Ασφαλώς, ο αγώνας αυτός θα μπορούσε να εξελιχθεί και σε κάποια στιγμή να μας οδηγήσει σε ένα μέρος όπου όλοι θα καταλάβουν ότι η Β&Ε δεν είναι βιώσιμη ως χώρα".
Ο Ντόντικ και το κόμμα του έχουν ήδη περάσει νόμο που δίνει εντολή για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας. Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ στις 20 Απριλίου.
Ο Σακίρ Φιλάντρα, καθηγητής πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου του Σεράγεβο, πιστεύει ότι η γνωμάτευση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης άλλαξε την εστίαση του δημόσιου διαλόγου. "Στα προσεχή έτη, από την οπτική ενός φανταστικού σερβικού εθνικιστικού κινήματος, μπορεί να αναμένονται ορισμένες ενέργειες προς τη ΔΣ, ως αποζημίωση για την απώλεια του Κοσσόβου" εξήγησε ο Φιλάντρα.
Για το λόγο αυτό, είπε, η Β&Ε θα πρέπει να είναι προσεκτική όσον αφορά τις σχέσεις της με την Πρίστινα.
"Πιστεύω ότι οι πρωτοβουλίες εντός της Βοσνίας για την αναγνώριση του Κοσσόβου θα μπορούσε να αποβούν αντιπαραγωγικές. Στο σημείο αυτό, το εθνικό ζήτημα δεν είναι σημαντικό για τους Βόσνιους και τους Κροάτες της Β&Ε, και η προώθησή του στο προσκήνιο θα μπορούσε μόνο να επιδεινώσει και περιπλέξει την εσωτερική κατάσταση στη χώρα και την περιοχή" είπε.
Ο Μίοντραγκ Ζιβάνοβιτς, καθηγητής της φιλοσοφίας του πανεπιστημίου της Μπάνια Λούκα, λέει ότι η όποια προσπάθεια διαδοχής θα ήταν αυτοκαταστροφική.

"Θα σήμαινε ότι οι άνθρωποι της ΔΣ θα ζούσαν και πάλι με κυρώσεις και ότι τη φορά αυτή οι Σέρβοι, βάναυσα και αναγκαστικά, θα επέστρεφαν στη Β&Ε" είπε ο Ζιβάνοβιτς.
Ο Φιλάντρα κι αυτός συμφωνούν ότι το Βελιγράδι ασκεί μεγάλη επιρροή στη βοσνιοσερβική ηγεσία.
Ο Ζιβάνοβιτς πιστεύει ότι η εξουσία του Βελιγραδίου επί της Μπάνια Λούκα πρέπει να περισταλεί "γιατί η Σερβία και η Βοσνία είναι δύο χώρες που θα έπρεπε να έχουν τις δικές τους πολιτικές". Ο Φιλάντρα, ωστόσο, βλέπει και τις δύο χώρες ως "κακή και καλή πλευρά" της σχέσης.
"Η κακή πλευρά είναι ότι το Βελιγράδι χρησιμοποιεί τη ΔΣ. Η καλή πλευρά είναι το γεγονός ότι οι πολιτικοί της ΔΣ δεν είναι ανεξάρτητοι όσον αφορά στις εθνικές στρατηγικές αποφάσεις. Το Βελιγράδι είναι νομικά πολύ πιο σοβαρός και ρεαλιστικός διεθνής πρωταγωνιστής, που, για τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη και όλη την περιοχή, είναι καλύτερο πράγμα" είπε ο Φιλάντρα.
Το παρών περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου