Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Η διχοτόμηση του Κοσσόβου δεν είναι στα χαρτιά

Ο πρωθυπουργός του Κοσσόβου Χασίμ Θάτσι αποκλείει την ιδέα της διχοτόμησης. [Getty Images]
09/08/2010
Παρά τον ανανεωμένο δημόσιο διάλογο για τον διαχωρισμό του βόρειου Κοσσόβου, όπου υπερισχύει το σερβικό στοιχείο, οι ειδικοί λένε ότι το Βελιγράδι είναι απίθανο να πιέσει για επίσημη διχοτόμηση.
Του Ιγκόρ Γιοβάνοβιτς για τους Southeast European Times στο Βελιγράδι – 09/08/10

Επισήμως, η Σερβία δεν υποστήριξε ποτέ τη διχοτόμηση του Κοσσόβου. Η εξέλιξη αυτή θα παραβίαζε το σύνταγμα, το οποίο χαρακτηρίζει το Κόσσοβο ως αναφαίρετο τμήμα του κράτους και απαγορεύει την όποια μεταβολή του καθεστώτος αυτού.
Παρόλα αυτά, το θέμα επανέρχεται και πρόσφατο βούλευμα του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης για τη νομιμότητα της διακήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, τον Φεβρουάριο του 2008, απετέλεσε το έναυσμα νέου δημόσιου διαλόγου. Σε σχόλια προς τα μέσα ενημέρωσης μετά το βούλευμα, ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς φάνηκε να προτείνει ότι θα μπορούσε να τεθούν νέες επιλογές στο τραπέζι των συζητήσεων.
"Γνωρίζουμε ασφαλώς το γεγονός ότι ενδεχομένως δύο εκατομμύρια Αλβανών στο Κόσσοβο να μην επιθυμούν να αποδεχθούν την συνταγματική τάξη της Σερβίας. Από την άλλη, όμως, ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει το γεγονός ότι οι Σέρβοι του Κοσσόβου δεν θέλουν να αποδεχθούν την κυριαρχία του αποκαλούμενου κράτους του Κοσσόβου και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αναζητήσουμε μια λύση που θα διασφαλίζει ειρήνη και ανάπτυξη" είπε.
Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης, της 22ας Ιουλίου, σύμφωνα με το πόρισμα της οποίας η Πρίστινα δεν παραβίασε το διεθνές δίκαιο όταν διακήρυξε την ανεξαρτησία της, έβαλε τη Σερβία σε δύσκολη θέση, είπε στους SETimes ο καθηγητής πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου Πρέντραγκ Σίμιτς. "Ωστόσο, αμφιβάλω ότι η διχοτόμηση του Κοσσόβου αποτελεί ρεαλιστική επιλογή τώρα" είπε.
Ο Ντούσαν Γιάνγιτς, επικεφαλής του Φόρουμ Εθνοτικών Σχέσεων, συμφωνεί λέγοντας ότι η κίνηση αυτή θα ήταν "επικίνδυνη για ολόκληρη την περιοχή".
Σε περίπτωση διχοτόμησης, το Βελιγράδι θα έπρεπε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, πρόσθεσε ο Γιάνγιτς. "Η διχοτόμηση του Κοσσόβου, προϋποθέτει πρώτα την αναγνώρισή του και κατόπιν τη συζήτηση και τη διχοτόμησή του" είπε.
Ο Αλεκσάντερ Μίτιτς, επικεφαλής του προγράμματος Συμφιλίωση επί του Κοσσόβου, πιστεύει ότι το Κόσσοβο είναι ήδη ντε φάκτο διχοτομημένη επικράτεια. Επειδή στο βορρά εφαρμόζονται οι σερβικοί νόμοι, η κυβέρνηση της Πρίστινα δεν είναι σε θέση να επεκτείνει την εξουσία της εκεί, ακόμα και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ διαφωνούν επί του θέματος αυτού.
"Το Βελιγράδι δεν έχει πραγματικό ενδιαφέρον αποσκοπώντας για κάποια μορφή "επίσημης" διχοτόμησης του Κοσσόβου, επειδή τα μέρη του Κοσσόβου όπου κατοικούν οι Σέρβοι είναι ήδη μέρος του σερβικού συστήματος. Μέσω της "επίσημης" διχοτόμησης το Βελιγράδι θα αναγνώριζε μόνο την ανεξαρτησία του λοιπού τμήματος του Κοσσόβου" είπε ο Μίτις στους SETimes.

Προειδοποίηση να μην υπάρξει διαπραγμάτευση για τη διχοτόμηση του Κοσσόβου έγινε πρόσφατα από το κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας, του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Βόζισλαβ Κοστούνιτσα. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, ο Πέταρ Πέτκοβιτς, είπε στους SETimes ότι η ιδέα της διχοτόμησης είναι αντίθετη προς το σύνταγμα και δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς αλλαγές στο κείμενο του συντάγματος.
"Η διχοτόμηση του Κοσσόβου θα σήμαινε στην ουσία ότι το Βελιγράδι συμφωνεί με την απόσχιση των Αλβανών του Κοσσόβου" είπε ο Πέτκοβιτς.
Οι αρχές του Κοσσόβου απέρριψαν κι αυτές την ιδέα. Σε συνέντευξή του προς την ημερησία της Πρίστινα Κόσοβα Στο, ο πρωθυπουργός Χασίμ Θάκι είπε ότι θα ήταν "πολιτική τρέλα" η εξέταση τέτοιων επιλογών μετά την εκτίμηση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι το Κόσσοβο δεν έχει πια λόγους να αποδεχθεί τίποτα που υπολείπεται της ανεξαρτησίας.
Το βούλευμα έχει κλείσει για πάντα τη δυνατότητα συνομιλιών για τη διχοτόμηση του Κοσσόβου, την αυτονομία του, το ειδικό καθεστώς ή την ανταλλαγή εδαφών, είπε ο Θάτσι.
Το παρών περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου