Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Τη σερβική πρόταση για το Κόσοβο θα στηρίξει το Αζερμπαϊτζάν

Hμερομηνία : 24-08-10
Το Αζερμπαϊτζάν θα στηρίξει το σερβικό σχέδιο ψηφίσματος για το Κόσοβο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Το Μπακού στηρίζει τις θέσεις του Βελιγραδίου και η πλειοψηφία των ισλαμικών χωρών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα ταχθεί υπέρ του σερβικού σχεδίου ψηφίσματος για το Κόσοβο, δήλωσε ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στη Σερβία, Έλνταρ Χασάνοφ.
«Στηρίζουμε τις θέσεις της Σερβίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ και των υπόλοιπων διεθνών οργανισμών, όπως και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Θεωρούμε ότι η θέση της Σερβίας στο θέμα του Κοσόβου είναι πλήρως ορθή», τόνισε ο κ. Χασάνοφ, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ντάνας» του Βελιγραδίου.
Ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στη Σερβία εκτίμησε ότι μπορεί να γίνει παραλληλισμός των περιπτώσεων του Κοσόβου και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, επειδή, όπως είπε, και στη Σερβία και στο Αζερμπαϊτζάν παραβιάστηκαν η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία.
«Και στη μία και στην άλλη χώρα παραβιάστηκαν η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία. Το Αζερμπαϊτζάν και η Σερβία είναι θύματα των διπλών κριτηρίων που ισχύουν στον κόσμο. Πολλές φορές με τη δράση τους απέδειξαν ότι είναι έτοιμες να αγωνιστούν για την ειρήνη, τη συνεργασία και τη συναίνεση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», ανέφερε ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στο Βελιγράδι. «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι την ίδια μέρα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (9 Σεπτεμβρίου) θα εξεταστούν το ζήτημα του Κοσόβου και το ζήτημα του Ναγκόρνο - Καραμπάχ», σημείωσε ο κ. Χασάνοφ.
Υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των ζητημάτων του Κοσόβου και του Ναγκόρνο - Καραμπάχ, αλλά και σοβαρές διαφορές, αναφέρει στην ίδια εφημερίδα ο Ζάρκο Πέτροβιτς, διευθυντής ερευνών του Κέντρου για υποθέσεις ασφάλειας και διεθνών σχέσεων, ISAC.
Και η Σερβία και οι χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου θα συγκρίνουν το Κόσοβο με άλλες όμοιες καταστάσεις στον κόσμο. Όμως με δεδομένο ότι το βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας του Κοσόβου είναι ότι πρόκειται για μοναδική περίπτωση, η πλειοψηφία των χωρών που ασκούν επιρροή θα αποφύγουν τον παραλληλισμό των δύο προβλημάτων, τονίζει ο κ. Πέτροβιτς.
«Η Σερβία εκτιμά ότι συγκεκριμένος αριθμός κυρίως μουσουλμανικών χωρών, οι οποίες στις 9 Σεπτεμβρίου, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα στηρίξουν το ψήφισμα του Αζερμπαϊτζάν κατά της απόσχισης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ για λόγους αρχής, θα στηρίξουν και το σερβικό σχέδιο ψηφίσματος για το Κόσοβο», αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.
«Οι σερβικές αρχές κατανοούν ότι όλες οι χώρες που θα ψηφίσουν υπέρ του ψηφίσματος του Αζερμπαϊτζάν δεν θα ταχθούν και υπέρ του κειμένου που προτείνει η Σερβία, αλλά αναμένουν ένας αριθμός χωρών να μην πάρει θέση», τονίζεται στο δημοσίευμα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου