Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Σέρβος υπουργός καλεί για ανοχή στο Κόσσοβο

Ο Σέρβος υπουργός αρμόδιος για το Κόσσοβο υποσχέθηκε κρατικές επενδύσεις στα χωριά των επαναπατριζόμενων. [UNMIK]
10/08/2010
Ο Σέρβος υπουργός αρμόδιος για το Κόσσοβο Γκόραν Μπογκντάνοβιτς εξέφρασε την ετοιμότητα του Βελιγραδίου να βοηθήσει τους επαναπατριζόμενους, ωστόσο αντιμετωπίζει κριτική από ορισμένους δημότες.
Της Μπλέρτα Φονίκι-Καμπάσι για τους Southeast European Times στην Πρίστινα – 10/08/10

Ενώ το διπλωματικό αδιέξοδο συνεχίζει, ένας μικρός φραγμός μπορεί να έχει αρθεί από την επίσκεψη του Σέρβου υπουργού αρμόδιου για το Κόσσοβο, του Γκόραν Μπογκντάνοβιτς, στο βόρειο Κόσσοβο την Κυριακή (8 Αυγούστου).
Παρουσιάζοντας μια διαφορετική στάση από ότι προηγουμένως, ο Μπογκντάνοβιτς τόνισε την ανάγκη συνύπαρξης Σέρβων και Αλβανών. Είπε ότι το Βελιγράδι είναι έτοιμο να ξεκινήσει διάλογο με τους Αλβανούς και κάλεσε τους Σέρβους να συμφιλιωθούν με τους Αλβανούς γείτονές τους.
Είμαστε έτοιμοι για συμφιλίωση, διάλογο στα θέματα που αφορούν στο καθεστώς καθώς και κάθε τεχνικού θέματος που έχει σχέση με τη ζωή και την ευημερία των πολιτών" είπε ο Μπογκντάνοβιτς, ο οποίος βρισκόταν στο Κόσσοβο για την επέτειο της επιστροφής των Σέρβων στο δήμο Ίστογκ, στα δυτικά της χώρας.
Κατά την επίσκεψή του στο χωριό Όσογιαν, ο Μπογκντάνοβιτς υποσχέθηκε χρήματα από τη Σερβία και είπε ότι βλέπει τον αμοιβαίο συμβιβασμό ως βάση για την επίλυση των ενδο-εθνοτικών θεμάτων.
Πολλοί από όσους επέστρεψαν, ωστόσο, του είπαν ότι βαρέθηκαν από τους χειρισμούς του Βελιγραδίου και του ζήτησαν να μην πολιτικοποιεί θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια.
"Ρωτάτε τι μπορεί να κάνει για εμάς η σερβική κυβέρνηση; Δεν θέλουμε [τα πάντα], αλλά η σερβική κυβέρνηση δεν μας προσφέρει ούτε το ελάχιστο" είπε ένας Σέρβος του Κοσσόβου ο οποίος συναντήθηκε με τον Μπογκντάνοβιτς.
Ο Μπογκντάνοβιτς είπε ότι γνωρίζει τα προβλήματα των Σέρβων που επέστρεψαν στο χωριό και εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να βοηθήσει.

"Ζούμε τέσσερεις μήνες εδώ και κανείς από την σερβική κυβέρνηση δεν μας επισκέφθηκε ως τώρα, κανείς δεν ενδιαφέρεται για το πώς ζούμε, ούτε και ο πρόεδρος τον οποίο ψήφισα" είπε ένας δημότης.
Ο υπουργός απεκάλυψε λεπτομέρειες έργου για τον αγροτικό τομέα και επενδύσεις από την σερβική κυβέρνηση ύψους 93.000 ευρώ για τη βελτίωση της ζωής των δημοτών της περιοχής.
Η επίσκεψη συνέπεσε με συνέντευξη που παρεχώρησε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς την Κυριακή. Το Βελιγράδι είναι έτοιμο για διάλογο με φορείς της Πρίστινα, είπε ο Γέρεμιτς στο CNN, αλλά η Σερβία δεν θα αποδεχθεί την απόσχιση του Κοσσόβου.
"Το μόνο πράγμα στο οποίο λέμε 'όχι' είναι η μονομερής διακήρυξη της απόσχισης" είπε ο Γέρεμιτς. Η Σερβία υπερασπίζεται τα συνταγματικά, πολιτικά και δημοκρατικά της δικαιώματα και αποφεύγει ένα επικίνδυνο προηγούμενο, προσέθεσε.
Το παρών περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου