Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Ακόμη και με αποχώρηση από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ απειλεί το αλβανικό κόμμα

Ηλεκτρονική Έκδοση enet.gr, 12:37 Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010
Εάν δεν βρεθεί λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ έως τον Νοέμβριο
Το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, εάν μέχρι τον Νοέμβριο που θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισσαβώνα δεν βρεθεί λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ άφησε ανοιχτό ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και γενικός γραμματέας του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος, DUI, Αμπντουλακίμ Αντέμι.
"Είναι σαφές σε όλους ότι στην παρούσα φάση πολιτική κρίση μπορεί να προκληθεί μόνον αν το DUI αποφασίσει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση. Ως υπεύθυνο πολιτικό κόμμα δεν επιθυμούμε να προκαλέσουμε πολιτική κρίση, η οποία θα βλάψει τους πολίτες και τη χώρα. Όμως, θεωρούμε ότι έφθασε το πλήρωμα του χρόνου και η 'Μακεδονία' δεν πρέπει να αφήσει να χαθεί η ευκαιρία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον προσεχή Νοέμβριο. Εάν δεν βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας, τότε θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε περαιτέρω. Ένα από τα ενδεχόμενα είναι και η αποχώρηση του DUI από την κυβέρνηση", δήλωσε ο Αμπντουλακίμ Αντέμι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σκοπίων Dvenik, με αφορμή τη συμπλήρωση, σήμερα, εννέα χρόνων από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ "η ενσωμάτωση της χώρας στους θεσμούς του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί προγραμματική δέσμευση του DUI και πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τόσο για οικονομικούς λόγους, όσο και για λόγους ασφαλείας να ενταχθεί το συντομότερο δυνατό στο ΝΑΤΟ".
Ο Αμπντουλακίμ Αντέμι ανέφερε ακόμη ότι οι συναντήσεις μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ δημιούργησαν, τόσο στον αλβανικό παράγοντα στην ΠΓΔΜ όσο και στην ηγεσία της χώρας και στο διεθνή παράγοντα, την αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.
"Το DUI υποστηρίζει από πάντοτε την ανάγκη εξεύρεσης ενός συμβιβασμού για το ζήτημα της ονομασίας το συντομότερο δυνατό, ο οποίος δεν θα απειλήσει τα κρατικά συμφέροντα της Μακεδονίας και τα εθνικά συμφέροντα των Μακεδόνων. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο ζήτημα, ιδίως όταν γίνεται λόγος για τη γλώσσα και την ταυτότητα των συμπολιτών μας, των Σλαβομακεδόνων. Όλα τα αλβανικά κόμματα υπογραμμίζουν ότι προσφέρουν στήριξη στα μακεδονικά κόμματα. Όμως, η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας δεν πρέπει να παρατείνεται, διότι κάτι τέτοιο προκαλεί εντάσεις και απογοήτευση, κυρίως στους Αλβανούς, οι οποίοι θεωρούν ότι γίνονται όμηροι ενός ζητήματος που εμποδίζει την ενσωμάτωση της Μακεδονίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς", πρόσθεσε το υψηλόβαθμο στέλεχος του DUI, που είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ και του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου