Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

«Δίκαιη και ιστορική απάντηση»

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΧΑΣΙΜ ΘΑΤΣΙ
Τεύχος#72 : Διπλωματία
Επιβεβαίωση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και του δικαιώματος του λαού του για ελευθερία και αυτοπροσδιορισμό, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ) στην προσφυγή που είχε καταθέσει η Σερβία, ζητώντας να εξεταστεί η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής.

Κοσοβάροι πανηγυρίζουν την απόφαση του ICJ σχετικά με την νομιμότητα της ανακήρυξης ανεξαρτησίας σε μια παμπ στην πρωτεύουσα Πρίστινα την Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010. Το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών είπε την Πέμπτη ότι η ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την Σερβία δεν παραβίασε το διεθνές δίκαιο.
Το ICJ έκρινε ότι η κήρυξη, το 2008, της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου δεν συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για γνωμοδότηση, εκτιμάται πως ενδέχεται να επηρεάσει τη στάση ορισμένων χωρών απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα.
«Οι θεσμοί του Κοσόβου και ο λαός χαιρετίζουν και εκτιμούν βαθύτατα τη σοφία της γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης», τόνισε ο κ. Σεϊντίου, μιλώντας μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης.«Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επιβεβαίωσε ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου έγινε σε πλήρη συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο και το δικαίωμα του λαού του Κοσόβου στην ελευθερία και τον αυτοπροσδιορισμό», υπογράμμισε.Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοσόβου, η γνωμοδότηση του ICJ αποτελεί επιβεβαίωση των ισχυρών επιχειρημάτων του Κοσόβου και των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας του από ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο, τα οποία παρουσιάστηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου. Ο κ. Σεϊντίου τόνισε ότι το Κόσοβο πίστευε πάντα στο δικαίωμα ανεξαρτητοποίησής του και η γνωμοδότηση του ICJ επιβεβαίωσε τα γεγονότα. Σημείωσε δε ότι οι αρχές του Κοσόβου παραμένουν προσηλωμένες στην αρχή της συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες και είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν να συμβάλλουν στην εδραίωση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Ο πρόεδρος του Κοσόβου κάλεσε τη Σερβία να μοιραστεί το κοινό όραμα άλλων χωρών της περιοχής για ένα καλύτερο μέλλον και την άμεση ένταξή τους στις ευρωατλαντικές δομές.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, έκανε λόγο για μια «δίκαιη και ιστορική απάντηση στις αδικίες κατά του Κοσόβου», σχολιάζοντας τη γνωμοδότηση του ICJ.
«Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αποτελεί την καλύτερη δυνατή απάντηση για όλο τον κόσμο για το δικαίωμα του Κοσόβου σ' ένα κράτος δικαιοσύνης, σ' ένα σταθερό και λειτουργικό κράτος», δήλωσε ο κ. Θάτσι, από την Ουάσιγκτον, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
«Ξεκάθαρη και αμετάκλητη» χαρακτήρισε τη γνωμοδότηση ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, Σκεντέρ Χισένι.
«Το Δικαστήριο έκρινε ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου δεν παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Η άποψη του Δικαστηρίου είναι σαφής και καθαρή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χισένι.
«Τώρα, αναμένουμε νέες αναγνωρίσεις της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Καλούμε όλες τις χώρες που είχαν αναβάλλει την απόφασή τους για αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας του Κοσόβου, περιμένοντας την απόφαση του ICJ, να αποφασίσουν τώρα», υπογράμμισε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Κοσόβου.
«Η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επιβεβαιώνει ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, στις 17 Φεβρουαρίου 2008, ήταν μια πράξη που στόχο είχε την οικοδόμηση μιας κοινωνίας που σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και επιβεβαιώνει την υπερηφάνεια και τους στόχους των πολιτών της», σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της βουλής του Κοσόβου, Γιακούπ Κρασνίτσι. Και πρόσθεσε: «Εκφράζουμε την ειλικρινή ετοιμότητά μας για την εγκαθίδρυση καλών σχέσεων με τη Δημοκρατία της Σερβίας προς όφελος των δύο λαών μας και για την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ευημερία της περιοχής μας» .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου