Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Αποχώρηση Ερντογάν, αν ηττηθεί το ΑΚΡ


ΑΓΚΥΡΑ. Πρόθυμος να αποχωρήσει από την ηγεσία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές του επομένου έτους, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. «Αν το κόμμα μου καταλάβει τη δεύτερη θέση στις εκλογές του 2011, γεγονός το οποίο εκτιμώ ότι δεν αναμένεται να συμβεί, προτίθεμαι να αποχωρήσω από τη θέση του προέδρου, διότι εγώ κυρίως θα φέρω την ευθύνη για το ότι το κόμμα θα έχει βρεθεί σε ανάλογη θέση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σε συνέντευξή του σε τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Ο 56χρονος Ερντογάν πρόσθεσε επίσης ότι στις ερχόμενες εκλογές πρόκειται να είναι για τελευταία φορά υποψήφιος, σεβόμενος την απόφαση του κόμματός του, σύμφωνα με την οποία οι θητείες ενός βουλευτού στην τουρκική Εθνοσυνέλευση δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις τρεις. Ο Ερντογάν δεν διευκρίνισε όμως αν θα αποχωρήσει και από το ΑΚΡ, τόνισε ωστόσο ότι θα εξακολουθήσει να ασκεί πολιτική μέσω οργανώσεων πολιτών, μέσων ενημέρωσης και ινστιτούτων πολιτικής ανάλυσης.
Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, μετριοπαθές ισλαμικό κόμμα, κυβερνά την Τουρκία από το 2002 και ο Ταγίπ Ερντογάν ελπίζει ότι θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές, ώστε να διασφαλίσει και τρίτη κυβερνητική θητεία. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις κατέδειξαν ότι το ΑΚΡ χάνει τη δημοτικότητά του και ότι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αντιπολίτευσης μειώνει την απόσταση μεταξύ τους, καθώς προσπαθεί να αναδυθεί ως η νέα ηγετική πρόταση στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας.
Η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τα δύο κόμματα αναμένεται ότι θα λάβει χώρα στις 12 Σεπτεμβρίου, ημέρα του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο την περιστολή των εξουσιών του στρατού και της Δικαιοσύνης. Η αντιπολίτευση εκφράζει την αντίθεσή της με τη συνταγματική μεταρρύθμιση και κατηγορεί το ΑΚΡ ότι μέσω αυτής επιδιώκει να καταφέρει πλήγμα στον διαχωρισμό των εξουσιών και να ενισχύσει τη δική του εξουσία. Δημοσκόπηση για λογαριασμό της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Sozcu, την περασμένη Τετάρτη, κατέγραψε ότι κατά των μεταρρυθμίσεων τάσσεται το 50,9% των Τούρκων και υπέρ το 49,1%.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_13/08/2010_411336

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου