Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Σε απελάσεις Ρομά σχεδιάζει να προχωρήσει και η ιταλική κυβέρνηση

Διευρύνονται οι διακρίσεις Κυριακή 22 Αυγούστου 2010 [ 16:02 ]
ΤΟ ΒΗΜΑ
Η Ιταλία θέλει να απελάσει πολίτες άλλων κρατών της ΕΕ που «ζουν μόνο με κρατικά επιδόματα», δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών και βασικός στέλεχος της ξενοφοβικής «Λέγκας του Βορρά», σε μια κίνηση που εκτιμάται θα επεκτείνει την καταστολή και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά, όπως ήδη συμβαίνει στη Γαλλία.
Ο Ρομπέρτο Μαρόνι δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να παραχωρήσει στην Ιταλία την άδεια να προχωρήσει σ' ένα τέτοιο σχέδιο στο παρελθόν, όμως πρόσθεσε πως εκείνος θα επαναλάβει τις πιέσεις και θα ζητήσει να υπάρξει αλλαγή κατά τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, στις 6 Σεπτεμβρίου.
Την περασμένη εβδομάδα, η Γαλλία έστειλε αεροπορικώς στη Ρουμανία δεκάδες Ρομά, στο πλαίσιο ενός μαζικού προγράμματος απελάσεων, για τους οποίους, μάλιστα, υποστήριξε πως έγιναν «οικειοθελώς», αν και ουσιαστικά οι άνθρωποι αυτοί εξαναγκάστηκαν να φύγουν.
Χειροκροτώντας την κίνηση της κυβέρνησης Σαρκοζί, ο Μαρόνι είπε πως οι υποχρεωτικές απελάσεις Ρομά, «οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται σε βασικές απαιτήσεις», θα πρέπει τώρα να επιτραπούν.
«Ναι, απελάσεις όπως αυτές των "λαθρο"-μεταναστών, όχι εθελοντικοί επαναπατρισμοί», δήλωσε ο Μαρόνι στην Corriere della Sera, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε to Σάββατο.
«Φυσικά μόνον αυτών που παραβιάζουν τους κανόνες σχετικά με τα όσα απαιτούνται για να ζει κανείς σε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ: ένα ελάχιστο επίπεδο εισοδήματος, κατάλληλη στέγη και να μην είναι βάρος για το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της χώρας που τον φιλοξενεί. Πολλοί Ρομά είναι πολίτες της ΕΕ, όμως δεν σέβονται καμιά απ' αυτές τις απαιτήσεις», σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό.
Η πολιτική θα εφαρμοστεί για όλους τους μη Ιταλούς πολίτες της ΕΕ που δεν ανταποκρίνονται σε ορισμένα «κριτήρια», όχι μόνο για τους Ρομά, δήλωσε ο Μαρόνι όταν ρωτήθηκε αν ένα τέτοιο σχέδιο συνιστά επιβολή διακρίσεων.
Τα σχόλια του Μαρόνι καταγγέλθηκαν αμέσως από την αντιπολίτευση και το κόμμα «Ιταλία των Αξιών» επισήμανε πως έχουν «γεύση» ρατσισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου