Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

«Χημική» εξόντωση Κούρδων

Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΧΗΜΙΚΑ ΟΠΛΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΤΟΥ ΡΚΚ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ «DER SPIEGEL»
Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ
Νέα διάσταση στις ατεκμηρίωτες μέχρι σήμερα καταγγελίες ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν χημικά όπλα κατά των Κούρδων ανταρτών δίνει η επιβεβαίωση εκ μέρους Γερμανών ειδικών της γνησιότητας φωτογραφιών που δείχνουν μαχητές του ΡΚΚ καμένους από χημικά.
Η επιβεβαίωση έγινε γνωστή από δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Der Spiegel» στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, το οποίο φυσικά διέψευσε η τουρκική κυβέρνηση. Το περίεργο είναι ότι, με εξαίρεση τα ισραηλινά ΜΜΕ, ουδείς μεγάλος ειδησεογραφικός οργανισμός αναπαρήγαγε τα νέα στοιχεία.
Οι καταγγελίες για χρήση χημικών στην Τουρκία είναι παλιά ιστορία, τόσο όσο και οι εκκλήσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέσα στην ίδια τη χώρα για ανεξάρτητη διερεύνησή τους. Για πρώτη φορά όμως, εμπειρογνώμονες σε μια άλλη χώρα ασχολούνται διεξοδικά με το θέμα, δουλεύοντας με ό,τι έχουν στη διάθεσή τους. Στην περίπτωσή μας, φωτογραφίες διαμελισμένων και καμένων ανθρώπων, που «σχεδόν δεν αναγνωρίζονται», όπως γράφει το «Der Spiegel», το οποίο δεν τις δημοσιεύει. Πρόκειται για οκτώ Κούρδους, δύο γυναίκες και έξι άνδρες ηλικίας από 19 έως 33 ετών, που φέρονται να σκοτώθηκαν από χημικά τον Σεπτέμβριο του 2009. Συνολικά 31 φωτογραφίες δόθηκαν τον περασμένο Μάρτιο από ακτιβιστές σε γερμανική αντιπροσωπεία υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αποτελούνταν από εμπειρογνώμονες, δημοσιογράφους και μέλη του Αριστερού Κόμματος Γερμανίας. Ο Γερμανός ειδικός στην εξακρίβωση της γνησιότητας φωτογραφιών, Χανς Μπάουμαν, τις μελέτησε και κατέληξε ότι δεν έχουν παραποιηθεί. Επιπλέον, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Αμβούργου εξέδωσε έκθεση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας που, σύμφωνα με το Der Spiegel, λέει ότι «είναι εξαιρετικά πιθανό οι οκτώ Κούρδοι να πέθαναν εξαιτίας της χρήσης χημικών ουσιών».
Ζητούν έρευνα
Μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων, Γερμανοί πολιτικοί ζήτησαν τη διεξαγωγή έρευνας από πλευράς τουρκικού κράτους. Ο Ρούπρεχτ Πολέντς, μάλιστα, που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μπούντεσταγκ ζήτησε «διεθνή έρευνα». Κατά τη συμπρόεδρο του κόμματος των Πρασίνων, Κλάουντια Ροθ, «είναι αδύνατον να καταλάβει κανείς γιατί οι Τούρκοι διέταξαν μεν νεκροψία-νεκροτομή των μαχητών του ΡΚΚ, απαγόρευσαν όμως τη δημοσιοποίησή της».
Η Τουρκία διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς για χρήση χημικών, κατηγορώντας το ΡΚΚ για «προπαγάνδα». Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, που μίλησε στη «Hurriyet» ανωνύμως, υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει υπογράψει από το 1997 τη Σύμβαση για την Απαγόρευση Ανάπτυξης και Χρήσης Χημικών Οπλων και έχει περάσει 12 επιθεωρήσεις. Οι επιθεωρήσεις αυτές «έδειξαν ξεκάθαρα ότι η Τουρκία δεν διαθέτει χημικά όπλα». Αξιοσημείωτο είναι επίσης -είπε η ίδια πηγή- ότι γενικός διευθυντής της Οργάνωσης για την Απαγόρευση των Χημικών, του σώματος που επιβλέπει την τήρηση της σύμβασης, εξελέγη πρόσφατα ο Τούρκος Αχμέτ Ουζουμτσού. «Στόχος μας είναι η εξάλειψη των χημικών. Θεωρείτε λογικό να τα κατασκευάζουμε και να τα χρησιμοποιούμε;» αντέστρεψε το ερώτημα ο αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Τα ισραηλινά ΜΜΕ
Με εξαίρεση τα ισραηλινά μέσα, το θέμα δεν έλαβε χώρο στα διεθνή ΜΜΕ. Ωστόσο, ο Μάικλ Μόινιχαν, που γράφει στο blog www.reason.com, αναρωτιέται μήπως στο ίδιο το έδαφος της Τουρκίας συνέβη μια «μίνι-Χαλάμπτζα», θυμίζοντας το μαρτυρικό τόπο των Κούρδων στο Ιράκ, που πριν από χρόνια βομβαρδίστηκε με χημικά από τον Σαντάμ Χουσεΐν. Και στον τουρκικό Τύπο, όμως, υπήρξε παρέμβαση «υπέρ της διερεύνησης της υπόθεσης από ανεξάρτητη επιτροπή». Ο αθρογράφος της «Zaman», Ορχάν Κεμάλ Τζενγκίζ, προέτρεψε μάλιστα τον Ερντογάν «να επιδείξει απέναντι σε εικαζόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του την ίδια ευαισθησία που δείχνει σε εκείνες που γίνονται από το Ισραήλ».
(Πηγές: www.spiegel.de, www.zaman.com, www.jpost.com, www.reason.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου