Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Ανασκόπηση βαλκανικών γεγονότων

Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2010 12:55 μμ

Κείμενο: Στοΐμεν Παβλόφ
Η σερβική συμμετοχή στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού «Μπελενε» μπορεί να φθάσει το 20%
Ο υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων της Σερβίας, Πέταρ Σκούντριτς, δήλωσε ότι εάν εξασφαλιστεί οικονομική στήριξη στην Σερβίας, η χώρα θα συμμετέχει στο έργο κατασκευής του δεύτερου βουλγαρικού πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε με 20%. Σύμφωνα με τον Σέρβο υπουργό εάν γίνεται λόγος για συμμετοχή μέχρι το 5% καλύτερα θα ήταν να χρηματοδοτηθεί από την δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού της Σερβίας Elektroprivreda Srbije. Εάν η συμμετοχή ανέρθει σε 25% και πάνω η Σερβία θα ζητήσει ξένη οικονομική υποστήριξη. Πρόσκληση σε Κινέζους επενδυτές για την από κοινού εκδήλωση ενδιαφέροντος για το πυρηνικό σταθμό "Μπελενε" απηύθυνε πρόσφατα ο Σέρβος υπουργός σε Κινέζους επιχειρηματίες. Η Ρωσία επίσης εκδηλώνει ενδιαφέρον συμμετοχής στο έργο κατασκευής του Μπελενε.
Έλληνας υπάλληλος βρήκε και παρέδωσε στην αστυνομία μεγάλο ποσοστό λέβα και εύρω
Δικαστικός υπάλληλος βρήκε στο Δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης 13.420 βουλγαρικά λέβα και περίπου 6.500 € και τα παρέδωσε στη αστυνομία. Ο υπάλληλος, πατέρας έξι παιδιών, εντόπισε τα χαρτονομίσματα πεταμένα στους διαδρόμους της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Ο επικεφαλής της Εισαγγελίας ζήτησε να διευκρινισθεί πώς κατηγορούμενος βουλγαρικής καταγωγής είχε μπει στο γραφείο του, αλλά αφού οι ερευνητικές ενέργειες δεν έδωσαν αποτελέσματα τότε ο υπάλληλος τα παρέδωσε στην αστυνομία. Ο ίδιος δεν μετάνιωσε να παραδώσει τα χρήματα , μια και τα «χρήματα ανήκουν σε άλλο πρόσωπο», όπως λέει ο ίδιος. Εφόσον δεν βρεθεί ο νόμιμος κάτοχος των χρημάτων σε διάστημα ενός χρόνου, τότε τα χρήματα θα επιστρέψουν στον ίδιο, καθώς αυτός τα βρήκε και τα παρέδωσε στις αρχές.
Επενδύσεις πάνω από το 500 000€ εξασφαλίζει υπηκοότητα στους ξένους
Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου αποφάσισε τη χορήγηση υπηκοότητα σε ξένους επιχειρηματίες «οικονομική υπηκοότητα» με αντάλλαγμα επενδύσεις τουλάχιστον 500. 000€ στην εθνική οικονομία της χώρας. Ο στόχος του προγράμματος είναι να δοθεί κίνητρο σε επιτυχημένους επιχειρηματίες να μεταφέρουν στο Μαυροβούνιο όχι μόνο τα κεφάλαια, την έδρα των εταιρειών τους αλλά και νέες τεχνολογίες και τεχνογνωσία, καθώς θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας. Η Ποντγκόριτσα ήδη χορήγησε υπηκοότητα στο πρώην πρωθυπουργό της Ταϊλανδής Τακσίν Σιναουάρτα, ο οποίος ζητείται από την χώρα του για τις δεσμεύσεις του να επενδύσει σε ξενοδοχεία στις ακτές στην Αδριατική παραλία του Μαυροβούνιου. Ο ντόπιος τύπος ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρον απόκτησης υπηκοότητας εκδήλωσαν ο πρωην κύριος μέτοχος της Formula 1 Έντι Τζόρνταν και ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρόμαν Αμπραμόβιτς .
Μακεδόνες στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες
Οι κάτοικοι του χωριού Σαρτσιεβο, στο βορειοανατολικό τμήμα της Δημοκρατίας Μακεδονίας μαγείρεψαν 3.15 τόνους φασόλια και έτσι μπήκαν στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες. Τα φασόλια ετοιμάστηκαν σε κατσαρόλα με ύψους 1.5 μέτρα ειδικά φτιαγμένη στην Βοσνία. Ο λόγος για να κάνουν την σούπα ήταν η εκκλησιαστική γιορτή στην οποία κατά παράδοση μαγειρεύονται τα φασόλια. Εκπρόσωπος του Γκίνες απένειμε στους 7 μάγειρες επίσημη πιστοποίηση, που επιβεβαιώνει το ρεκόρ αυτό.
Ναυάγια πολεμικών πλοίων γίνουν τουριστική ατραξιόν στην Αλβανία
Πολεμικά σκάφη που ναυάγησαν θα γίνουν τουριστική ατραξιόν στην Αλβανία ανακοίνωσαν τα ΜΜΕ στα Τυράννα. Εδώ και μερικές μέρες ναυαγοσωστικό πλοίο βρίσκεται σε λιμάνι κοντά στην πόλη των Αγίων Σαράντα προκείμενου να συνεχίσει τις εργασίες ανέλκυσης έξι αλβανικών πολεμικών πλοίων που βυθίστηκαν περίπου 200 μέτρα από τη ναυτική βάση της λιμενικής πόλης, τον Μάρτιο του 1997. Προβλέπεται τα έξι πολεμικά πλοία να μεταφερθούν σε περιοχές στο νότο της Αλβανίας όπου θα ενταχθούν στο πλαίσιο ενός έργου για τον υποθαλάσσιο τουρισμό. Μετάφραση: Πένκα Βέλεβα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου