Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Στα λόγια εχθροί, στην τσέπη συνέταιροι...
Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ
Πίσω από την ασυνήθιστη για πρώην συμμάχους εχθρική ρητορική μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ εξακολουθούν να λειτουργούν με τον καλύτερο τρόπο οι εμπορικοί και επιχειρηματικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με ανταπόκριση του Νταν Μπιλέφσκι από την Κωνσταντινούπολη στην εφημερίδα «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν».
Είναι τόσο ισχυροί οι επιχειρηματικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών, που οι Τούρκοι «αν θέλουν να κάνουν μποϊκοτάζ στα ισραηλινά προϊόντα είναι σαν να τιμωρούν τον εαυτό τους», αναφέρει χαριτολογώντας ο πρόεδρος του Τουρκοϊσραηλινού Εμπορικού Συλλόγου, Μανάς Καρμόν. Ο ίδιος τονίζει ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν ισραηλινά προϊόντα σε τουρκικά ράφια, αλλά όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές των Τούρκων, από κινητά και τηλεοράσεις ώς ιατρικά εργαλεία, λειτουργούν με ισραηλινά λογισμικά. Ο ίδιος σημειώνει ότι οι εμπορικές και επιχειρηματικές συναλλαγές συνεχίζονται με τον συνήθη τρόπο, παρά την επιδείνωση των πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών.
Η φονική ισραηλινή επιδρομή στον στολίσκο προς τη Γάζα είχε αποτέλεσμα να ακυρωθούν πολλές κρατήσεις Ισραηλινών στην Τουρκία, η οποία έχασε έτσι περί τα 400 εκατομμύρια δολάρια. Και η Τουρκία είπε ότι θα κόψει τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, που σημαίνει ότι μερικές ισραηλινές επιχειρήσεις θα χάσουν κάποια δισ. δολάρια σε παραγγελίες. Αλλά οι Ισραηλινοί πουλάνε τα πάντα στους Τούρκους. Από λογισμικά μέχρι συστήματα φιλτραρίσματος του νερού. Οι εταιρείες τους υποστηρίζουν ότι ώς τώρα δεν έχουν πληγεί οι συναλλαγές με την Τουρκία, λόγω των γεγονότων. Αυτό οφείλεται και στο ότι οι Ισραηλινοί μπαίνουν σε κοινές επιχειρήσεις με τους Τούρκους, αλλά κρατούν μυστική την παρουσία τους. Δεν φαίνονται πουθενά. Ετσι διασφαλίζεται ότι δεν θα έχουν επιπτώσεις από την κοινή επιχείρηση οι Τούρκοι συνέταιροι, αλλά και ότι θα πωλούνται ισραηλινά προϊόντα σε αραβικές χώρες, μέσω εταιρειών που θα φαίνονται τουρκικές.
Οι διμερείς εμπορικές σχέσεις έφτασαν πέρυσι επισήμως τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο Τούρκοι και Ισραηλινοί επιχειρηματίες αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ πιο εκτεταμένες. Και οι πραγματικά εκτεταμένες σχέσεις είναι καλά καμουφλαρισμένες. Ετσι και οι Τούρκοι μέσω των Ισραηλινών εταίρων τους φτάνουν στην αμερικανική αγορά.
Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η άποψη που δημοσιεύει η εφημερίδα ότι ακόμα και στις στρατιωτικές σχέσεις, παρασκηνιακά, συνεχίζεται κανονικά η στενή συνεργασία μεταξύ του τουρκικού στρατού, που δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με την ισλαμική κυβέρνηση, και του ισραηλινού। Οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι τα κοινά συμφέροντα ξεπερνούν τις ιδεολογικές διαφωνίες. Ισραήλ και τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο θέλουν κοσμική την Τουρκία, άρα έχουν τον ίδιο στόχο. Εβδομάδες μόνο μετά την επιδρομή, τουρκική στρατιωτική αντιπροσωπεία έφτασε στο Ισραήλ για εκπαίδευση στα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα. Η τουρκική παραγγελία δεν ακυρώθηκε, μολονότι ανακλήθηκαν οι Ισραηλινοί εκπαιδευτές, μετά την επιδρομή. «Τουρκία και Ισραήλ», δηλώνει ο Ριφάτ Μπαλί, Τούρκος επιχειρηματίας εβραϊκής καταγωγής, «χρειάζονται ο ένας τον άλλον πολύ περισσότερο από όσο είναι πρόθυμοι να παραδεχτούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου