Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Το νέο σχέδιο του Μαυροβουνίου ενάντια στη διαφθορά προκαλεί αντιπαράθεση

23/08/2010
Θα καθυστερήσει το νέο σχέδιο του Μαυροβουνίου ενάντια στη διαφθορά τις προοπτικές υποψηφιότητας στην ΕΕ;
Του Νεντιέλικο Ρούντοβιτς για τους Southeast European Times στην Ποντγκόριτσα – 23/08/10
Το Μαυροβούνιο υιοθέτησε νέα στρατηγική ενάντια στη διαφθορά και σχέδιο δράσης στον αγώνα ενάντια στη διαφθορά και στο οργανωμένο έγκλημα τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τώρα επικρίσεις από εκπροσώπους ΜΚΟ, οι οποίοι αναφέρουν ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη τους.
Η οργάνωση Network for Affirmation of NGO Sector (MANS) του Μαυροβουνίου χαρακτήρισε το νέο σχέδιο επιπόλαιο και μη ρεαλιστικό, το οποίο συντάχθηκε πολύ γρήγορα από την υπουργό Ευρωπαϊκής Ένταξης Γκορντάνα Ντιούροβιτς.
"Οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο δράσης δεν θα καταφέρουν να έχουν απτά αποτελέσματα, καθώς δεν βασίζονται σε πραγματικά προβλήματα. Το σχέδιο δράσης συντάχθηκε κρυφά από την υπουργό Ντιούροβιτς χωρίς τη συμβολή των μελών της ομάδας εργασίας που είχαν εξουσιοδοτηθεί να εργαστούν για το έγγραφο, αλλά και χωρίς δημόσιο διάλογο", ανέφερε ο διευθυντής της MANS Βάνια Κάλοβιτς.
Το σχέδιο συντάχθηκε όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) επέκρινε τη στρατηγική της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος στις 17 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η EC αποφάνθηκε ότι το σχέδιο δεν είχε βασικό στόχο, προθεσμίες και μηχανισμούς επίβλεψης.
Το νέο προσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος, τις απάτες με πιστωτικές κάρτες και την παραχάραξη εμπορευμάτων. Το νέο πλαίσιο θα ενισχύσει τη συνεργασία του Μαυροβουνίου με γειτονικές χώρες και θα βελτιώσει προγράμματα προστασίας μαρτύρων της περιοχής.
Ο Κάλοβιτς ανέφερε ότι η Ντιούροβιτς συνέταξε το σχέδιο δράσης μέσα σε μια βδομάδα, ενώ "τα προηγούμενα σχέδια χρειάστηκαν τέσσερις μήνες από δεκαμελή ομάδα εργασίας, πάνω από 40 συνεδριάσεις και δημόσια συζήτηση".
Η Ντιούροβιτς ανταπάντησε ότι οι ΜΚΟ που επικρίνουν την κυβέρνηση πρέπει να συμμετάσχουν σε εκλογές και να αποκτήσουν νομιμότητα για τις επικρίσεις τους, κατηγορώντας έμμεσα τη MANS ότι προσπαθεί να εμποδίσει την Ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου.
"Κάποιες ΜΚΟ δεν είναι ικανοποιημένες, καθώς οι προτάσεις τους δεν έχουν γίνει αποδεκτές 100%", ανέφερε.
Στις αρχές Αυγούστου, η Ντιούροβιτς έδωσε το έγγραφο στην αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ποντγκόριτσα, καθώς η EC προετοιμάζει την άποψή της για την ετοιμότητα του Μαυροβουνίου να αποτελέσει υποψήφια χώρα της Ένωσης.
Η MANS υπέβαλε τη στρατηγική της ενάντια στη διαφθορά στις 8 Αυγούστου.
Παραμένει το ερώτημα εάν η στρατηγική και το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης μπορούν να επηρεάσουν την αξιοπιστία του εγγράφου και τη φήμη της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου στις Βρυξέλλες.
Ο πρώην διπλωμάτης του Μαυροβουνίου στην ΕΕ, Μπόγια Σάρκιτς, αναφέρει ότι εξαρτώνται πολλά από την άποψη της EC για την ετοιμότητα του Μαυροβουνίου ως υποψήφιο μέλος.
"Το κύριο και μοναδικό μέσο στη διαδικασία προσέγγισης στην ΕΕ είναι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου", δήλωσε ο Σάρκιτς στους SETimes. Ανέφερε ότι δεν αναμένει αρνητικά σχόλια από την EC για το έγγραφο.
"Η EC μπορεί να τονίσει κάποιες ελλείψεις στο έγγραφο και να ζητήσει ενημέρωση, διόρθωση ή άλλες αλλαγές. Αυτό δεν είναι αρνητικό. Αντιθέτως, μπορεί να είναι μία, όπως τις λένε, 'εντοπισμένη αδυναμία' που πρέπει να επιλυθεί εντός συγκεκριμένου χρόνου", ανέφερε ο Σάρκιτς.
Το παρών περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com
http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/el/features/setimes/features/2010/08/23/feature-02

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου