Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Βίζες Κοσσόβου, πρόβλημα της ΕΕ;

12/08/2010
Σοβαρά προβλήματα θα μπορούσε να προκύψουν εάν το Κόσσοβο απομονωνόταν από τις γειτονικές χώρες που ανήκουν στο Σένγκεν, λένε οι αναλυτές.
Της Λίντα Καραντάκου για τους Southeast European Times στην Πρίστινα --12/08/10
Ο Μπελούλ Μπεκάι, αναλυτής από το Κόσσοβο, είναι ένας από τους πολλούς πολίτες του Κοσσόβου που μπορούσε εύκολα να μπει και να βγει από την πρώην Γιουγκοσλαβία με το παλιό γιουγκοσλαβικό διαβατήριο. "Υπήρχε περισσότερη ελεύθερη διακίνηση τότε σε σχέση με το σήμερα" είπε ο Μπεκάι στους SETimes. Αυτό άλλαξε όταν διαμελίστηκε η χώρα κατά τη δεκαετία του 1990.
Για τον Μπεκάι, η μεγαλύτερη στεναχώρια τώρα είναι ότι το Κόσσοβο θα μπορούσε να μείνει απομονωμένο, καθώς οι γείτονές του αποκτούν το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης εντός της ζώνης του Σένγκεν.
"Η τυποποίηση των απαιτούμενων κριτηρίων απαιτεί περισσότερο χρόνο και αποτελεσματικότερη δουλειά, πράγμα που είναι καλύτερο από τις άμεσες συνέπειες εάν το Κόσσοβο παρέμενε απομονωμένο… ένα οδυνηρό παράδειγμα τέτοιων συνεπειών είναι η τραγωδία στο συνοριακό σταθμό του ποταμού Τίσζα" λέει .
Τον περασμένο χρόνο, 15 περίπου πολίτες του Κοσσόβου έχασαν τη ζωή τους ενώ επιχειρούσαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα – μεταξύ Σερβίας και Ουγγαρίας – στον ποταμό Τίσζα, καθοδηγούμενα από λαθρέμπορους.
Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ που επισκέφθηκαν το Κόσσοβο είπαν ότι υπάρχουν προϋποθέσεις που θα πρέπει να εκπληρωθούν για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία σχετικά με το καθεστώς βίζας για το Κόσσοβο.
Κατά την επίσκεψή του στην Πρίστινα τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι είπε η διαδικασία απελευθέρωσης της βίζας άπτεται τεχνικών προυποθέσεων.
Ο πρωθυπουργός του Κοσσόβου Χασίμ Θάτσι περιμένει η κυβέρνησή του να λάβει σύντομα τον επίσημο οδηγό απελευθέρωσης του καθεστώτος βίζας.
Σε συνάντηση του Ιουλίου στα πλαίσια του Διαλόγου για τη Διαδικασία Σταθερότητας και Σύνδεσης, στην Πρίστινα, ο Θάτσι είπε ότι η κυβέρνησή του πήρε μέτρα και στέρεα βήματα προς εκπλήρωση των απαιτούμενων κριτηρίων και έγκριση των νομίμων προαπαιτούμενων.
"Η έναρξη του επίσημου διαλόγου θα παρέξει συντομότερα στο Κόσσοβο την δυνατότητα να υπαχθεί στο Σένγκεν, κάτι που θα επιτρέψει στους πολίτες μας να ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς στην ΕΕ… Θέλω να καλέσω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει και να ξεκινήσει τη διαδικασία" είπε ο Θάτσι.
Ο Μουχαρέμ Νιτάι, αναλυτής του Κοσσόβου, λέει ότι το να μείνει μια νέα χώρα εκτός της διαδικασίας ολοκλήρωσης, ενώ χώρες που περιβάλλουν το Κόσσοβο, αποτελούν μέρος αυτής, είναι παράλογο.
"Το γεγονός ότι υπάρχει αποστολή της ΕΕ στο Κόσσοβο με μερικές χιλιάδες άτομα, αποστολή των ΗΕ και ειρηνευτική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο, και η χώρα να παραγκωνίζεται από τη διαδικασία απελευθέρωσης της βίζας, δείχνει περισσότερα για την αποτυχία της Ευρώπης παρά για την αποτυχία του Κοσσόβου" είπε ο Νιτάι στους SETimes.
Ο Νιτάι λέει ότι το Κόσσοβο δεν είναι χειρότερα από την υπόλοιπη περιοχή όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, ασφάλεια, νομικές υποδομές ή άλλα προαπαιτούμενα της διαδικασίας.
Εάν η ΕΕ δεν μπορεί να καταλήξει σε συναίνεση επί ενός τόσο ευαίσθητου θέματος, τότε αυτό αντανακλά περισσότερο τα προβλήματα εντός της ΕΕ παρά στο Κόσσοβο… ο δισταγμός της ΕΕ είναι αντιπαραγωγικός γιατί μπορεί να ενθαρρύνει την παράνομη διέλευση των συνόρων από τις χώρες της περιοχής" λέει ο Νιτάι.
Το παρών περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com
http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/el/features/setimes/features/2010/08/12/feature-02

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου