Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Φόρουμ 2010: Ο αγώνας για ένα ευημερούν Μαυροβούνιο


09/08/2010
Μετά από επτά έτη αποχής από την πολιτική, ο πρώην αρχηγός των σοσιαλδημοκρατών Ζάρκο Ράκσεβιτς επιστρέφει με το αίτημα για ένα διαφορετικό Μαυροβούνιο.
Του Νεντέλκο Ράντοβιτς για τους Southeast European Times στην Ποντγκόριτσα – 09/08/10

Ο Ζάρκο Ράκσεβιτς, πρώην αρχηγός του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, βοήθησε στην εξάπλωση του κινήματος για ένα ανεξάρτητο Μαυροβούνιο. Ο αγώνας, δήλωσε ο ίδιος στους SETimes, δεν ήταν μόνο για την ανεξαρτησία αλλά και για τη δημοκρατία, την ευημερία και το σεβασμό.
"Πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με την επίτευξη του ονείρου μας, την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου και τον ευρω-ατλαντικό προσανατολισμό. Ωστόσο, η οικονομική στασιμότητα, οι εντεινόμενες κοινωνικές εντάσεις και η φτώχεια, το οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά απειλούν σοβαρά τα θεμέλια και τη φήμη της χώρας μας" είπε ο Ράκσεβιτς.
Πρώην σύμμαχος του πρωθυπουργού Μίλο Ντουκάνοβιτς, ο Ράκσεβιτς δεν θέλει να σιωπά στο περιθώριο. Μαζί με ομάδα διανοούμενων, επιχειρηματιών και πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων, δημιούργησε το Φόρουμ 2010 με στόχο την αλλαγή του πολιτικού και κοινωνικού περιβάλλοντος του Μαυροβουνίου μέσω της συμμετοχής στα κοινά.
Ο πρώην υπουργός εξωτερικών Μπράνκο Λούκοβατς και ο σύμβουλος του προέδρου του κοινοβουλίου Μπλάγκογε Γκράχοβατς είναι μεταξύ των εξεχουσών προσωπικοτήτων που συμμετέχουν.
"Στο Μαυροβούνιο, ένας σημαντικός αριθμός εξεχουσών και σημαινόντων ανθρώπων θα ήθελαν να επισημάνουν και να αποκαλύψουν μερικά από τα θέματα και να συμβάλλουν στη διασφάλιση ότι τα πράγματα θα αλλάξουν προς την άλλη κατεύθυνση" είπε ο Ράκσεβιτς. "Το Φόρουμ δεν έχει καμιά δέσμευση και αποστολή να ασχοληθεί πολιτικά με θέματα της καθημερινότητας. Επιμένουμε στον διάλογο μεταξύ όλων των φορέων, προτείνουμε λύσεις για την κρίση".
Ο Ράκσεβιτς είπε ότι "δεν πιστεύει ότι το Μαυροβούνιο έχει υπεύθυνη κυβέρνηση, αλλά ότι το Μαυροβούνιο χρειάζεται ένα σαφές πρόγραμμα και μια υπεύθυνη αντιπολίτευση".
Με υπεύθυνη αντιπολίτευση, εννοεί αυτήν που εργάζεται προς αντιμετώπιση των θεμάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, όχι αυτή που θέλει να γυρίσω πίσω το ρολόι στην ανεξαρτησία. "Το Φόρουμ θα συνεργάζεται στρατηγικά με τις κοινωνικές αυτές δυνάμεις που θέλουν να αλλάξουν το Μαυροβούνιο και όχι να αλλάξουν την κατάσταση και το νομικό καθεστώς του Μαυροβουνίου" είπε.
Οικονομική Κρίση

Το Φόρουμ 2010 διοργάνωσε πρόσφατα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τον τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.
Η κυβέρνηση, την περασμένη δεκαετία, ιδιαίτερα κατά το διάστημα της οικονομικής διεύρυνσης μετά την ανεξαρτησία, έχασε την ευκαιρία επιτάχυνσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία" είπε, αναφέροντας τη γραφειοκρατία, το ανεπαρκές επιχειρηματικό περιβάλλον, τη μεγάλη χρηματοοικονομική κερδοσκοπία και προβλήματα της άλογης κατανάλωσης.
Προτείνει δε για την ανάπτυξη της μελλοντικής πολιτικής να εστιάζεται σε μέτρα που θα οδηγήσουν σε ευρεία οικονομική ανάπτυξη.

"Η πολιτεία δεν θα πρέπει να δαπανά χρήματα του ΔΝΤ, που είναι περιορισμένα γιατί υπάρχουν πολύ λίγες πιστοληπτικές διαβαθμίσεις, για ένα ή δύο έργα υποδομής, τα αποτελέσματα των οποίων ενδέχεται να γίνουν αισθητά μετά από πολλά χρόνια" είπε, αναφέροντας την υδροηλεκτρική ενέργειας ως παράδειγμα. "Το δημόσιο συμφέρον απαιτεί η προτεραιότητα στο δανεισμό θα πρέπει να δίδεται σε καλά προγράμματα που ταχύτατα και αποτελεσματικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάταση της οικονομίας του Μαυροβουνίου, την αύξηση της απασχόλησης και των εξαγωγών και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου".
Σχετικά με τον Ντουκάνοβιτς
Ως πρώην πολιτικός εταίρος του Ντουκάνοβιτς, ηγέτης του Μαυροβουνίου από το 1991, ο Ράκσεβιτς εργάστηκε μαζί του κατά την πλέον πολιτικά ταραγμένη πολιτική περίοδο.
"Εν όψει της πολιτικής του αλλαγής στα τέλη της δεκαετίας του 1990 – από υποστηρικτή της ένωσης με τη Σερβία έως υποστηρικτή του ανεξάρτητου Μαυροβουνίου – ως και εταίρος και συνεργάτης του στο συνασπισμό, τον σέβομαι για την αποφασιστική συμβολή του στην ανανέωση του κράτους του Μαυροβουνίου" είπε ο Ράκσεβιτς.
Οι πολιτικές ικανότητες και το χάρισμα του Ντουκάνοβιτς έχουν αναμφίβολα αφήσει τη στάμπα τους στις προηγούμενες δύο δεκαετίες, είπε. Ωστόσο, πιστεύει ότι είναι καιρός να αποσυρθεί ο Ντουκάνοβιτς από την πολιτική ώστε "να επιτρέψει την αλλαγή της κυβέρνησης και την απαιτούμενη εποικοδομητική κοινωνικοπολιτική δυναμική".
Δημοψήφισμα για το ΝΑΤΟ

Το Φόρουμ 2010 υποστηρίζει την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ. Ο Ράκσεβιτς ξεκαθάρισε ότι η απόφαση αυτή θα πρέπει να ληφθεί μέσω δημοψηφίσματος.
"Στο Φόρουμ 2010 γνωρίζουμε την πολυπλοκότητα του θέματος γιατί αναλύσαμε τόσο τα πλεονεκτήματα όσο και τους αδιαφιλονίκητους κινδύνους ένταξης στο ΝΑΤΟ. Η γεωγραφική μας θέση και το μέγεθος του Μαυροβουνίου, η ιστορική του εμπειρία στα Βαλκάνια, οι σχέσεις με τους γείτονες και ο αδιαφιλονίκητα θετικός προσανατολισμός προς τις ευρω-ατλαντικές αξίες και επιτεύγματα καθορίζουν την υποστήριξή μας για την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ" είπε ο Ράκσεβιτς.
Ωστόσο, πιστεύει ότι το Μαυροβούνιο βιάστηκε να στείλει στρατιώτες στο Αφγανιστάν.
"Το περιεχόμενο, ο χαρακτήρας της σχέσης, ο τρόπος και οι περιστάσεις της συμμετοχής του Μαυροβουνίου στο συλλογικό σύστημα ασφάλειας απαιτούν μεγάλη γνώση και επαγγελματισμό καθώς και τη στρατηγική σύνεση και ευθύνες μιας πολιτικής προσωπικότητας. Η πιεστικότητα με την οποία μπήκαμε στην αποστολή για το Αφγανιστάν, κατά την άποψή μας, δεν αποτελεί καλό παράδειγμα για την προσέγγιση αυτή" είπε ο Ράκσεβιτς.
Το παρών περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου